Din 1 octombrie, elevii îşi vor putea demonstra abilităţile de reporteri şi vor avea acces la „pregătire virtuală” prin intermediul unui post TV on-line.

Disputele dintre mai marii Ministerului Educaţiei şi sindicalişti, grevele şi reducerile salariale vor fi subiecte doar pentru televiziunile de ştiri. Serbările de început şi sfârşit de an, lecţiile, competiţiile sportive, poveştile elevilor merituoşi sau interviurile cu profesori de dicaţi, toate vor putea fi vizionate la „Televiziunea Elevilor”, pe internet.

Fiecare şcoală din ţară îşi poate posta gratuit propriile filmuleţe, iar conţinutul media va fi moderat de câte un reprezentant al fiecărei unităţi de învăţământ.

Pentru asta, profesorii trebuie doar să creeze un cont pe platforma http://www.televiziuneaelevilor.ro/p-51-tv.elevilor.-.in.direct.html ori să trimită un e-mail la una dintre adresele l.tanasa@pbxtelecom.ro şi televiziuneaelevilor@yahoo.com.

Proiectul, demarat de Asociaţia „Bucuria Copiilor, Bucuria Noastră”, are sprijinul Ministerului Educaţiei, astfel încât, de la 1 octombrie, va intra „în eter”.

Educaţie adevărată la TV „Oamenii sunt interesaţi. E adevărat că se gândesc că nu au mijloace cu care să realizeze un filmuleţ. A venit la mine o doamnă profesoară şi mi-a spus că nu are o cameră de filmat. Am întrebat-o dacă are un aparat foto cu care să facă poze şi cu ele să facă apoi un filmuleţ. Cu mijloace minime se pot face lucruri frumoase”, e de părere Lucian Tănasă, iniţiatorul proiectului.

Acesta are planuri mari legate de televiziunea care are şanse să învioreze sistemul educaţional românesc cu mijloacele moderne de predare. „Profesorii pot filma orele mai interesante sau experimentele de la fizică şi chimie. În plus, anumite lecţii pot servi drept meditaţii pentru alţi copii. Există şi un foarte bun canal de comunicare: profesori cu profesori, elevi cu elevi. Vor învăţa unii de la alţii pentru că, spre deosebire de alte canale TV, programele noastre vor fi adecvate vârstei”, a mai arătat Tănasă.

Potrivit acestuia, un asemenea spaţiu organizat şi supravegheat e de preferat celor de tip YouTube, acolo unde sunt plasate de obicei astfel de înregistrări. „Vom încerca să nu-i lăsăm pe copii să producă materiale inspirate din viaţa «modelelor» care apar în general la televizor”, a specificat acesta.
Vânătoare de talente

Şi, pentru că televiziunea este on-line, iar conexiunea la internet lipseşte în multe şcoli din ţară, iniţiatorii programului s-au gân dit cum să ajungă şi în mediile dezavantajate din acest punct de vedere.

„În timp, vom accesa fonduri europene pentru a putea pune hot-spoturi WI-FI, astfel încât şi elevii din mediul rural care nu au internet să poată avea acces la postul TV. Un aparat va fi montat în şcoală, dar şi la elev acasă, şi va permite vizionarea Televiziunii Elevilor. În plus, aparatul poate avea şi funcţii de computer”, a explicat, la rândul său, Orlando Matei, Chief Technical Officer la PbxTV, firma asociată proiectului.

Mai mult, activitatea derulată la Televiziunea Elevilor va putea fi o rampă de lansare pentru copiii talentaţi. „Ni s-a spus de multe ori că profesorii nu au putut să-şi promoveze olimpicii pentru că nu au avut unde. Acum, copilul sărac cu multe premii la olimpiade va avea cum să se facă cunoscut. Am primit deja semnale de la facultăţi care spun că ar fi interesate să-i urmărească pe elevii talentaţi într-un anumit domeniu, în perioada liceului”, a conchis Lucian Tănasă.

„Acum, copilul cu multe premii la olimpiade se poate face cunoscut.”,
LUCIAN TĂNASĂ, iniţiatorul proiectului „Televiziunea Elevilor”
INTERES

Cu un pas înaintea Legii Educaţiei Televiziunea Elevilor e un proiect ce face un pas înaintea Legii Educaţiei, care propune înfiinţarea unei platforme educaţionale multimedia. De aceea, Ministerul Educaţiei susţine proiectul demarat de societatea civilă, cu care a încheiat chiar şi un acord de colaborare.

„Proiectul mi s-a părut interesant din mai multe motive. Pe de-o parte, stârneşte imaginaţia şi creativitatea elevilor, aceştia fiind provocaţi să realizeze diverse producţii TV. Pe de altă parte, se creează o competiţie între elevi sau chiar între instituţiile de învăţământ, în a posta cele mai bune ştiri, interviuri, reportaje etc. Toată această muncă în echipă, care se realizează sub supravegherea profesorului, duce şi la consolidarea unei relaţii optime între elevi şi dascăli”, a arătat Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

ADEVARUL.ro

Elevii vor fi reporteri la televiziunea lor

Revista şcolii este deja depăşită. De la 1 octombrie, şcolarii din toată ţara vor avea un nou canal prin care îşi pot exprima părerile. Elevii vor avea televiziunea lor prin intermediul căreia pot să îşi împărtăşească experienţele şi chiar să facă meditaţii.

„Revista şcolii e limitată. În televiziune poţi să foloseşti text, imagine video, fotografii, materiale audio. Participând la realizarea acestor materiale copiii îşi vor dezvoltă creativitatea şi imaginaţia, îi ajută să fie mai dezinvolţi”, arată Lucian Tănasă, coordonatorul Televiziunii Elevilor din Bucureşti. Asociaţia „Bucuria Copiilor, Bucuria Noastră” împreună cu Ministerul Educaţiei lanseză de la 1 octombrie Televiziunea Elevilor, un canal destinat exclusiv tinerilor, profesorilor şi părinţilor. Canalul TV va emite online 24 din 24 de ore. „Vor fi emisiuni despre copilul normal, aşa cum este el la şcoală, materiale despre viaţa elevilor”, arată coordonatorul proiectului, Lucian Tănasă. Tehnica nu este o problemă, susţine Lucian Tănasă. Elevii vor putea filma cu orice aparat sau cu telefonul mobil şi vor putea să monteze materialele video sau fotografiile în orice program. Lecţii tv „Iniţial ne-am gândit să facem noi materialele, apoi ne-am dat seama că este mai bine să fie făcute de mâna lor. Nu contează dacă nu au o anumită calitate. Ideea este să fie implicaţi şi să-şi demonstreze creativitatea”, arată iniţiatorul Televiziunii Elevilor. Profesorii pot filma anumite lecţii sau activităţi practice şi le pot încărca gratuit pe www.televiziuneaelevilor.ro. Astfel, şcolarii pot să revadă acasă lecţia direct pe internet. În acelaşi mod elevii pot primi meditaţii prin intermediul platformei şi pot participa activ la lecţii punând întrebări dacă au nelămuriri. De asemenea, prin intermediul canalului de televiziune profesorii îşi pot promova noile metode de predare. Profesori reticenţi „Elevii o să înceapă să facă diferenţa între un material de calitate şi unul inferior. Nu vor fi promovate modele ca Hannah Montana, ci cele din viaţa reală: olimpici, elevi cu performanţe deosebite, profesori, cele mai bune şcoli. De asemenea, elevii vor putea face emisiuni despre serbări, competiţii sportive, poveşti din localitatea lor sau interviuri cu personalităţi”, arată Lucian Tănasă. Mai mult, elevii îşi vor putea filma activităţile practice. „Una e să copiezi un proiect de pe internet şi alta e să vadă profesorul exact cum ai făcut proiectul sau experimentul”, spun iniţiatorii proiectului. „Profesorii au fost la început puţin reticenţi, dar până la urmă au înţeles scopul. Sunt două tipuri de profesori: cei care vor să facă treabă şi nu au unde, iar noi le vom oferi tot sprijinul şi cei care sunt sătui”, arată Lucian Tănasă. Programele vor fi împărţite pe cicluri de învăţământ. În plus, elevii pot viziona şi participa cu materiale pentru canalele TV Sport Şcolar sau TV Natura. “Copiii îşi vor dezvolta creativitatea şi imaginaţia şi vor deveni mai dezinvolţi.” Lucian Tănasă coordonator TV